Konkurs wojewódzki Małopolska 2020/2021
kaszojadka: Poproszę o wskazówkę (nie chcę gotowego)
W trójkącie prostokątnym wysokość wychodząca z kąta prostego ma długość 3√2 cm i dzieli
przeciwprostokątna ja dwa odcinki, z których jeden jest dwa razy krótszy od drugiego. Ile
wynosi długość przeciwprostokątnej tego trójkąta?
20 lut 20:09
20 lut 20:20
ada:

h
2=x*2x
x=3
........
20 lut 20:25
Jolanta: Trójkąty podobne
20 lut 20:28
chichi:
to jest zadanie z konkursu? to nieporozumienie...
20 lut 20:30
kaszojadka: To konkurs dla szkoły podstawowej
20 lut 21:34
kaszojadka: Dlaczego h
2=x*2x
20 lut 21:50
chichi:
ostatnio robiłem takie zadanie właśnie z podręcznika dla szkoły podstawowej, więc?
20 lut 21:51
ABC: kaszojadka z podobieństwa trójkątów cecha KKK
20 lut 21:54
chichi:
| | h | | 2x | |
trojakty podobne... |
| = |
| , w ogólności jeżeli wysokość poprawadzona z wierzchołka |
| | x | | h | |
kąta prostego dzieli przeciwprostokątna na odcinki o długościach a oraz b, wówczas prawdziwa
jest równość h
2 = ab, można to prosto pokazać, po prostu zamiast x i 2x kładziemy a oraz b i
mamy ową własność
20 lut 21:55
ada:

Z podob. trójkątów ADC i DBC z cechy (kkk)
h
2=.........
20 lut 21:58
Jolanta: Wysokość poprowadzona z kąta prostego dzieli trójkąt na dwa trójkąty podobne do siebie Zapisz
stosunek przyprostokatnych
20 lut 22:06