Małopolski Konkurs Matematyczny wojewódzki 2020/2021
kaszojadka: Poproszę o wskazówki
W trakcie meczu koszykówki zawodnik wykonał 44 rzuty za dwa lub trzy punkty. Celnie trafił co
trzeci rzut za dwa punkty i co czwarty rzut za trzy punkty, za które w sumie zdobył
nieparzysta liczbę punktów. Ile wykonał celnych rzutów?
20 lut 19:56
::::::
21 celnych, w tym pięć za 3 pkt.
20 lut 20:06
kaszojadka: Ale dlaczego tak?
20 lut 20:09
ABC:
jako były koszykarz , co prawda III ligowy ale zawsze , muszę rozwiązać

x− liczba rzutów za dwa punkty
y−liczba rzutów za trzy punkty
x+y=44 , x ,y liczby całkowite
ilość zdobytych punktów (x/3)*2+(y/4)*3=(2/3)x+(3/4)y
podstawiamy y=44−x i mamy (2/3)x+(3/4)(44−x) =−(1/12)x+33
ale to musi być liczba całkowita nieparzysta i 0≤ x≤44
czyli mógł zdobyć 33 punkty albo 31 punktów
33−−− oddał 44 za 3 , 0 za 2 , trafił 11 za 3
31−−− oddał 20 za 3 , 24 za 2 , trafił 5 za 3 i 8 za 2
sorry że ci rozwiązałem ale przypomniałaś mi młode lata sportowe
20 lut 20:15
kaszojadka: dzięki

, ale była tylko jedna odp.−zadanie zamknięte, czyli jak? odpowiedź 13?
@:::::: jak to Ci wyszło?
21 lut 12:31
kaszojadka: a x czasami nie musi być większe od 0? Trochę nie rozumiem:(
21 lut 12:32
chichi:
przy oznaczeniach @
ABC x,y ∊ ℕ
0
21 lut 12:47
Pitbull mały: nie jest powiedziane w zadaniu że liczba rzutów za 2 punkty jest dodatnia w/g mnie
jeżeli oddał zero rzutów to trafił co trzeci i wszystko pasuje
21 lut 13:25
kaszojadka: to która odpowiedź jest tu poprawna?
@chichi @ABC
A) 11
B) 12
C) 13
D) 14
E) 15
4 mar 19:40
ABC:
dla mnie 11 i 13 są dobre
ale jeśli założyć że liczba obu typów rzutów dodatnia to wtedy 13
5 mar 00:11