Prosze o pomoc. pilne
Małgośka: Dwie ołowiane kule o średnicach 8cm i 4 cm przetopiono na jedną kule. jaka jest średnica tej
kuli?
Nie wiem jak to zrobić. Odpowiedz ma wyjść43√9 cm.
7 mar 18:02
Godzio:
Oblicz i dodaj objęrości obu kul a otrzymany wynik bedzie objetością tej jednej kuli
a dalej to już łatwo
r = ...
d = 2r = ...
7 mar 18:08
Małgośka: nie wychodzi mi. Objętość wyszła mi 288/3π i nie chce wyjsć taka średnica..
7 mar 18:22
Godzio:
| | 4 | | 4 | |
V1 + V2 = |
| π * 43 + |
| π * 23 = 96π |
| | 3 | | 3 | |
dalej dasz rade
7 mar 18:40
Małgośka: że 96π to ja wiem xD
ale teraz nie wiem jakie r mi wyjdzie... 2
3√9
7 mar 18:59