proszę o rozwiązanie
anna: graniastosłup prawidłowy G ma 54 krawędzi ile krawędzi ma ostrosłup prawidłowy o podstawie
przystającej do podstawy graniastosłupa G
odp a) 45 b) 36 c) 27 d)18
20 lut 13:36
ite:
Zauważ, że w graniastosłupie z każdego wierzchołka wychodzą trzy krawędzie, więc każda z obu
podstaw ma ich tyle samo, plus taka sama ilość krawędzi bocznych.
Na tej podstawie jesteś w stanie obliczyć, ilokątny jest ten graniastosłup. A ostrosłup będzie
miał tyle samo krawędzi w swojej jedynej podstawie plus drugie tyle bocznych.
20 lut 14:26
ada:
n −− ilość krawędzi w podstawie
k=3n −− ilość krawędzi graniastosłupa
k=2n −− ilość krawędzi ostrosłupa
3n=54 /* (2/3)
2n= 36
odp: b)
20 lut 16:42
anna: dziękuję
20 lut 19:42