wykaż, że
Asiula: wykaż, że
dla tg alfa = √5/2 (pierwiastek z 5 podzielić na 2
(sinα−√5cosα) podzielić na
6(cos
2α−sin
2α)=√5/2
pomocy
20 lut 13:14
siula:
| | √5 | | sinα | | √5 | |
tgα = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ sinα = ... |
| | 2 | | cosα | | 2 | |
oraz sin
2α = 1 − cos
2α
| sinα − √5cosα | | √5 | |
| = |
| ⇒ ....  |
| 6(cos2α − sin2α) | | 2 | |
20 lut 15:43
Asiula: no ja właśnie tego ostatniego nie mogę przebrnąć, wydaje mi sie, że popełniam cały czas ten sam
bład − nie mogę wyjśc na to
√5/2
mogłby mi to ktoś rozpisać......
pliiis .....
21 lut 09:20
an:

Przepisz to zadanie co tam trzeba wykazać
21 lut 10:31
Asiula: wykaż, że dla tgα=√5/2
(sinα−√5cosα) podzielić na
6(cos2α−sin2α)=√5/2
geometrycznie na trojkącie super mi wyszło ))) ale mam jakiś problem z wyprowadzeniem
tego algebraicznie
(sinα−√5cosα) podzielić na
6(cos2α−sin2α)=√5/2
sinα= √5/2 cosα
sin2α=1−cos2
podstawiłam za sinusy
√5/2 cosα−√5cosα podzielić na
6(cos2α−(1−cos2α) i ma wyjść =√5/2
a mnie nie wychodzi
i utknęłam... coś robię cały czas źłe
21 lut 10:45
an: | | √5 | |
sinα= |
| cosα |podnosimy do kwadratu |
| | 2 | |
i korzystając z sin
2α + cos
2α=1
i dalej ..L=P
21 lut 11:16
Asiula: Super! Bardzo dziękuję..........
Nie wiem dlaczego tok myślenia miałam zupełnie inny
Ale i tak czasowo − metoda geometryczna wymiata
Pozdrawiam
21 lut 13:54
Mila:
Asiula , ułamki piszemy za pomocą dużej litery U
U{licznik} {mianownik} pomijając spację między klamrami.
W pewnych sytuacjach korzystając z metody geometrycznej lepiej oznaczać tak, jak na rysunku.
k>0
c=3k
21 lut 16:05