udowodnij
karo: udowodnij
(cos 2 stopnia * (1 + t g 2 *1 0))/(1 − t g 2 * 1 0) =1
19 lut 15:26
wredulus_pospolitus: co to jest to 1 0
19 lut 15:42
karo: cos2o(1+tg21o)/1−tg21o
19 lut 15:43
wredulus_pospolitus:
zauważmy, że:
cos(2x) = cos
2x − sin
2x
| | sin2x | | cos2x + sin2x | | 1 | |
1+ tg2x = 1 + |
| = |
| = |
| |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
| | sin2x | | cos2x − sin2x | |
1 − tg2x = 1 − |
| = |
| |
| | cos2x | | cos2x | |
wstawiasz ... skracasz ... i co zostaje
19 lut 18:35
karo: dzięki
19 lut 19:10