Styczna do prostej
Hubert: Witam,
mam pytanie dotyczące stycznych. Jak wygląda styczna do prostej? Muszę wyliczyć kąt przecięcia
prostej i paraboli i nie wychodzi mi styczną do tej prostej.
Pozdrawiam
19 lut 12:49
ABC:
Prosta jest sama swoją styczną
19 lut 13:04
Min. Edukacji: Może Ci wyjdzie stycznia do paraboli🤔
19 lut 20:02
Jolanta: To będa dwa kąty.Rysujemy parabolę,rysujemy prostą ,która ją przecina W punktach , w których
prosta przecina parabolę rysujemy styczną do paraboli Np
prosta y=−x+9 przecina parabole y=x2−2x+3
obliczamy wspólrzedne punktów przeciecia
−x+9=x2−2x+3
x2−x−6=0
Δ=25 x1=−2 x2=3
y1=11 y2=6
A=(−2,11) B=(3,6)
W tych punktach liczymy kąty przecięcia
20 lut 00:22
Min. Edukacji: Ta prosta może też być stycznia do paraboli czyli mieć 1 punkt wspólny wtedy nie trzeba niczego
liczyć i pewnie o to Hubercikowi chodzilo😁
20 lut 01:04