Wyrażenie modularne
xzix: 25200 = mod 357
Zrobiłem tyle
fi(357) = 192
25 jest wzglednie pierwsze z 357
25192 = 1
25200 = (25192)1 * 258..
Pomoże ktoś proszę dalej ?
19 lut 01:22
chichi:
z jakiej planety to matematyka?
19 lut 01:55
Mariusz:
using System;
namespace NamespaceName
{
public class ClassName
{
public static void Main(string[] args)
{
uint a = 25,m = 357,p = 1,q = 200;
for(uint k = 0; k < q;k++)
{
p*=a;
p%=m;
}
Console.WriteLine("{0}",p);
Console.ReadKey();
}
}
}
20 lut 19:14
Mariusz:
252=625
625−714=−89
(8100−180+1)=7921
22
7921:357
714
781
714
67
(4900−420+9) = 4489
12
4489:357
357
919
714
205
25200 mod 357 = 205 mod 357
20 lut 19:25
Mila:
Np. tak:
25200=x(mod357)
357=3*7*17
Chińskie tw. o resztach
25200=5400=a1(mod3)
1) 5⊥3
5400=(52)200=1(mod3)⇔a1=1
7*17*x1=1(mod3)⇔2x1=1(mod3)
x1=2
2)
5400=a2(mod7)
5⊥7
5400=(56)66*54≡1*54(mod7)≡2(mod7)
a2=2
3*17x2=1(mod7)⇔2x2=1(mod7)⇔
x2=4
3)
5400=a3(mod17)
5400=(516)25≡1(mod17)
a3=1
3*7x3=1 (mod17)⇔4x3=1(mod17)
x3=13
4)
x=(1*2*7*17+2*4*3*17+1*13*3*7)mod(357)=919(mod357)=205(mod357)
21 lut 00:04