Entropia informacyjna Shanona
Informacja: Uczę się podstaw informacji i obecnie jestem na etapie entropii informacyjnej shannona. Mam 8
równo prawdopodobnych zdarzeń(prawdopodobieństwa tych zdarzeń wynoszą 18). Wiem że
entropia to średnia ilość informacji na wiadomość. Zatem chciałbym dopytać o wynik tych 8
zdarzeń z prawdopodobieństwami 18. Wynik tego(to nie są moje obliczenia tylko przykład
taki znalazłem)jest następujący
∑i=1 ∞ 18 log2 11/8 = 18 ∑i=1 ∞ log2 8 =
18(8*3)=3=9632. Chciałbym wiedzieć tylko skąd to 9632 się tam wzięło. Siedze
już nad tym trochę i nie wiem
18 lut 16:23
Informacja: Może inaczej sformułuje pytanie. Dlaczego wynikiem końcowym jest 9632, a nie np. 248
18 lut 16:34