Całka
całka: Jak się zabrać za taką całkę?
∫05 ∫x√50−x2 ex2 + y2 dydx
Niby do głowy nasuwa się myśl o postaci biegunowej, ale wtedy jest problem z granicami
całkowania w całce wewnętrznej, więc zakładam, że trzeba inaczej do tego podejść.
18 lut 15:50
jc:
x = r cos t
y = r sin t
0 ≤ r ≤ √50 = 5 √2
π/4 ≤ t ≤ π/2
18 lut 17:28
całka: Hm, o ile rozumiem skąd promień, to skąd ten kąt? Rozumiem, że dolne ograniczenie to nachylenie
prostej x do osi OX, ale czy górne ograniczenie nie powinno wynosić π, jako, że obszar
ogranicza √50−x2?
19 lut 12:48