ostroslup
kasia: stosunek pola pow bocznej ostroslupa prawidlowego czworokatengo do pola podstgawy jest rowny
k jakie moze przyjmowac wartosci k
wyszlo mi ze
k = 2h / a
h wysokosc sciany bocznej
jak mam okreslic te wielkosci?
18 lut 14:45
ite:
Pole bocznej ostrosłupa musi być większe od pola jego podstawy.
18 lut 14:51
ite: * Pole powierzchni bocznej ostrosłupa
18 lut 14:51
kasia: no ale jak mam wyznaczy liczbe ?
18 lut 14:53
ite:
P
b − pole powierzchni bocznej ostrosłupa
P
p − pole podstawy ostrosłupa
k − stosunek pola pow. bocznej do pola podstawy
Pole powierzchni bocznej ostrosłupa ma być większe od pola jego podstawy:
P
b > P
p
dalej podziel nierówność stronami przez P
p.
18 lut 15:11
kasia: stosunek pola pow bocznej ostroslupa prawidlowego czworokatengo do pola podstgawy jest rowny
k
b) wyznacz cos kata zawartego miedzy sasiednimi krawedziami bocznymi tego ostroslipa oblicz
miare kata dla k =√2
wiesz moze jak to zrobic?
Bo na tych dwoch podpunktach utknęłam
18 lut 15:16
kasia: dla k = √3 ***
18 lut 15:17
ite:
α − kąt między sąsiednimi krawędziami bocznymi
β − połowa tego kąta
b − długość krawędzi bocznej
| | 2h | |
b można wyliczyć z tw.Pitgorasa, wykorzystując a = |
| |
| | k | |
| | h | |
najpierw można obliczyć cos β = |
| |
| | b | |
potem cos α = cos(2β) = 2cos
2β − 1
18 lut 15:53
kasia: (h/k)2 + h2 = b2
b2 = (h2 + k2h2) / (k2)
cos beta = h/b = (hk) / (√h2 + k2h2 )
cos 2 beta = ( 2h2 k2 ) / (h2 + k2 h2)
i co dalej
?
18 lut 16:21
kasia: bo tu 2 nie wiadomne
18 lut 18:19
ite:
Jeśli wyłączysz h2 w mianowniku przed nawias, to ta niewiadoma się uprości.
Zostanie k, które jest podane we wpisie z 15:17.
18 lut 18:24
kasia: no i nie wychodzi dobry wynik
18 lut 20:15
ite:
tzn. nie taki jak w podręczniku?
wygląda na to, że kąt 60o jest dobrą odpowiedzią
18 lut 20:31
kasia: ( 2h2 k2 ) / (h2 + k2 h2) = (2k2) / (1 + k2)
18 lut 21:06
ite:
podajesz wyliczenie wzoru na cos2 β ?
18 lut 21:25