Optymalizacja
Placusio9:
Julia namalowała akwarelę. Obrazek miał kształt prostokąta o wymiarach 20cmx30cm. Julka
dopasowała do niego kartonową ramkę o stałej szerokości. Ramka wraz z miejscem na akwarelę
zajmuje powierzchnię 759 cm2. Jaka jest szerokość tej ramki? Czy akwarela oprawiona w ramkę
zmieści się w okrągłej wnęce w ścianie, jeżeli promień tej wnęki ma długość 20cm?
17 lut 20:33
wredulus_pospolitus:
![rysunek](rys/157701.png)
P = (20+2x)*(30+2x) = 759 −−−> x =
![](emots/2/pytajnik.gif)
sprawdzasz czy
| 1 | |
R = 20 > |
| √(20+2x)2 + (30+2x)2 |
| 2 | |
18 lut 09:46
Placusio9: Najbardziej mnie zastanawia czemu 2x z jednej i z drugiej strony?
18 lut 23:05
ada:
a=30 +2x
b=20+2x
18 lut 23:17
Placusio9: Tylko państwo zakładacie, ze szerokość ramki z lewej i z prawej strony za akwarelą jest taka
sama, a nie ma takiej informacji podanej w treści zadania. I to mnie właśnie zastanawia.
18 lut 23:23
ada:
W treści masz napisane :
"Julka dopasowała ramkę o stałej szerokości"
czyli jednakowej x
19 lut 00:08
Placusio9: Czyli mam to rozumieć jako stała szerokość z lewej i prawej strony?
19 lut 00:11
ada:
tak
19 lut 00:48