Pole i kąty czworokąta
kropka: Oblicz kąty i pole czworokąta ABCD, w którym AB=24, BC=30, CD=28, DA=15 , BD=36
Pole ABCD łatwo wyznaczyć przez sume pól dwóch trójkątów ABD i BDC (wzór Herona) następnie
mając jedną przekątna można z Tw. Carnota wyliczyć α i γ natomiast nie wiem jak wyliczyć
pozstałe dwa kąty β i δ.
17 lut 16:31
chichi:
wzór na pole trójkąta z wykorzystaniem sinusa, próbowałaś?
17 lut 17:40
wredulus_pospolitus:

jeżeli już masz wyznaczone kąty
a i
b, to pozostałe możesz ze wzoru na promień okręgu
opisanego na trójkącie
17 lut 17:46
kropka: Okej faktycznie, dziękuję za pomoc
17 lut 18:21