Zadanie optymalizacyjne
Pat.: Proszę o POMOCCC:
Ciąg (a,b,c) jest ciągiem arytmetycznym, w którym a,b,c oznaczają kolejno: długość, szerokość i
wysokość prostopadłościanu. Wiedząc dodatkowo, że 2a + 2b + c = 24, wyznacz wymiary
prostopadłościanu o największym polu powierzchni całkowitej.
7 mar 17:55
bibi: 2a + 2b + c = 24 czy 2a + 2b + 2c = 24?
7 mar 17:57
Pat.: 2a + 2b + c = 24
7 mar 18:03
Sylwek: 2*3 + 2*5 + 7 = 24
7 mar 18:09
bibi: P
c(a,b,c) = 2ab + 2ac + 2bc
2a + 2b + c = 24 ⇒ c = 24 − 2a − 2b
P
c(a,b) = 2ab + 2a (24 − 2a − 2b) + 2b (24 − 2a − 2b) = 2ab + 48a − 4a
2 − 4ab + 48b −4ab −
4b
2=
= − 4a
2 − 4b
2 + 48a + 48b − 6ab
a,b,c − c. arytmetyczny ⇒ b − a = c − b ⇒ a = 2b − c = 2b − (24 − 2a − 2b) = 4b + 2a − 24
czyli
−a = 4b − 24 ⇒ a = 24 − 4b
P
c(b) = −4 (24 − 4b)
2 − 4b
2 + 48 (24 − 4b) + 48b − 6*(24 − 4b)b = −4(576 − 192b + 16b
2) −
4b
2 +
+ 1152 − 192b + 48b − 144b + 24b
2
itd...
współczynnik przy b
2 jest < 0, więc P przyjmuje wartość max w wierzchołku
| | b | |
najogólniej jeśli f(x) = ax2 + bx +c, wtedy xw = − |
| |
| | 2a | |
7 mar 18:16
bibi: tak jak Sylwek to jest trafianie w wynik, jak się uda oczywiści etak można
7 mar 18:17
Pat.: Dzięki Wielkie.
7 mar 18:39