wyzancz m
fabian: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których iloczyn wszystkich rozwiązań równania
|x²+2x−3|= m jest liczbą dodatnią.
16 lut 18:10
wredulus_pospolitus:
|x
2+2x−3| = |(x+3)(x−1)| = m
jeżeli iloczyn ma być dodatni −−− to mamy:
1. 2 rozwiązania gdy

Sprawdź czy mogą być tego samego znaku (podpowiedź − nie mogą)
2. 3 rozwiązania gdy

Sprawdź czy będą wtedy dwa ujemne i jeden dodatni (tak będzie)
3. 4 rozwiązania gdy

Sprawdź kiedy dokładnie dwa będą ujemne i dokładnie dwa dodatnie
Do dzieła
16 lut 18:16
ada:

dla m ∊(0,3) dwa ujemne i dwa dodatnie więc iloczyn dodatni
dla m=4 dwa juemne i jeden dodatni więc iloczyn dodatni
i tyle
odp : m∊(0,3) U{4}
16 lut 20:00
Kuba: rozwiazanie ady jest ok, jednak 4 nie pasuje. Podstaw 4.
|x2+2x−3|=4
x2+2x−3=4 lub x2+2x−3=−4
x2+2x−7=0 lub x2+2x−1=0
ze wzorów viete'a (x+1)2=0
c/a= −7/1=−7 x=−1 podwójne
iloczyn pierwiastków −7*(−1)*(−1)=−7
Odpada. odp
m∊(0,3)
17 sty 16:07
mat3:
x1*x2= −7 i x3= −1
więc: x1*x2*x3= −7*(−1)= 7 >0 pasuje
odp: m∊(0,3)U{4}
17 sty 20:01