matematykaszkolna.pl
trójkaty Paulina: Oblicz miarę kata x: https://www.fotosik.pl/zdjecie/ecff68d3b24482ab
16 lut 11:54
chichi: przygotowujesz się do konkursów?
16 lut 13:10
Paulina: Da się to jakoś rozwiązać czy raczej skomlikowane?
16 lut 15:02
Mila: Da się. Trzeba coś dorysować.
16 lut 15:13
Paulina: No a co dorysować bo jakoś niestety nie widzeemotka
16 lut 15:15
Mila: rysunek Podpowiedź. Licz dalej kąty.
16 lut 16:02
Paulina: Ok dzieki popróbuję
16 lut 16:06
Mila: emotka Powodzenia.
16 lut 16:15
Mariusz: Można to wyklikać w Geogebrze i wyjdzie x = 30° https://www.fotosik.pl/zdjecie/46e1e469535d6fc7
16 lut 17:09
Mariusz: A gdyby ba boku DE dorysować trójkąt równoboczny ? ale wtedy trzeba by pokazać że wysokość takiego trójkąta jest zawarta w boku BE
16 lut 17:39
Mila: Mariusz wystarczy obliczyć kąty − rys.16:02
17 lut 14:39
Mariusz: Mila na twoim rysunku ΔFED gdzie FD = FE i wtedy widać jaka powinna być miara kąta Nie zaznaczyłaś tego bo byłoby za łatwo ?
17 lut 18:14
Mariusz: rysunek Bez dorysowywania to można by nanieść układ współrzędnych i wtedy współczynnik kierunkowy to tangens kąta nachylenia do osi odciętych Współrzędne punktów A oraz C można by sobie obrać dowolnie na osi odciętych Współrzędne punktów B,D,E można otrzymać z układu równań Miarę kąta BEA dostajemy z sumy miar kątów w trójkącie Miarę kąta CED dostaniemy licząc współczynnik kierunkowy prostej DE Ponadto ∡BEA + ∡x + ∡CED = 180° bo AC linia prosta
17 lut 19:26
Mila: Nie zaznaczyłam, bo jest to podpowiedź dla Pauliny.
18 lut 14:41
Mariusz : Ta tyle że nie tylko Paulina ogląda ten wątek No ale twój pupilek napisał że to zadanie konkursowe "chichi jakie piękne rozwiązanie, krótkie" Jeżeli chodzi o mój pomysł z 17 lut 2023 19:26 to stosunkowo łatwo na niego wpaść i mimo iż wymaga on nieco obliczeń to naniesienie układu współrzędnych sprawi że nie będzie to zadanie aż takie trudne Mój rysunek nie odwzorowuje sytuacji z zadania bo kąt CED powinien być rozwarty a tego z rysunku nie widać
18 lut 23:07
Mila: Jeżeli ktoś ogląda, to może zapytać, dokończyć, skrytykować, nic nie pisać itp. Po co ta ironia Mariuszu ? Syntetyczne rozwiązania chichi są piękne. Zazdrościsz?
19 lut 00:55
Franek z fabryki szklanek: i tylko 50 linijek , to jest lekkie przegięcie ale w drugą stronę Nie idź Mariusz tą drogą którą chodzi użytkownik jakub gurak z forum matematyka.pl , to jest droga donikąd emotka
22 lut 09:16
a7: to czy wiadomo jaką miarę ma w końcu x? bo ja się nie doliczylam....
22 lut 12:41
ite: Z rozwiązania Mili można odczytać że 30o. W zapisach z fotosiku 8:37 taka wartość się nie jeszcze nie pojawia, ale to chyba dopiero początek rozwiązania.
22 lut 13:32
: https://matematykaszkolna.pl/forum/121142.html moderatorzy Mila & Co nie spać
22 lut 14:24
a7: a skąd wiadomo, że BF=FD?
22 lut 14:55
a7: i, że BF=BD?
22 lut 15:09
ite: Zaraz pewnie zajrzy tu Mila, to wyjaśni, jak dodawała odcinki do wyjściowego rysunku. Zwróć uwagę, że równość kilku odcinków wiąże się w tym rozwiązaniu z równością kątów.
22 lut 16:03
chichi: to zadanie już kiedyś było na forum, rozw. które podała @Mila 16 lut 16:02 wtedy właśnie zaproponowałem, jeżeli komuś zechce się znaleźć ten wątek, to możliwe, że zostawiłem tam bardziej szczegółowy opis do rozw. emotka
22 lut 16:35
Mila: a7 1) ΔAFB− Δ o kątach : 20o, 80o,80o zatem równoramienny i |AB|=|BF| 2) ΔABD − Δ o kątach : 50o,80o, 50o zatem równoramienny i |AB|=|BD|=|BF 3) ΔBFE−Δ o kątach : 40o,100o40o zatem równoramienny i |BF|=|FD| 4) ΔBFD− trójkąt równoboczny Policz dalej sama
22 lut 18:44
a7: Dziękuję Mila, spróbuję się jeszcze doliczyć tych 30o
22 lut 18:52
Mila: Pisz w razie wątpliwości emotka Powodzenia. emotkaemotka
22 lut 20:19
a7: Dziękuję emotka
22 lut 22:23
chichi: usuńcie to proszę, bo jego wpisy zrażają dzieci do geometrii emotka
22 lut 23:43
ada:
22 lut 23:45
Likwidator: USUNIĘTE
23 lut 01:06
chichi: niech Bóg Ci to wynagrodzi dobry człowieku, krok dla dobra ludzkości, a zwłaszcza młodych konkursowiczów, dobrej nocy emotka
23 lut 01:10
Chciekawy: Ciekawostka? https://en.wikipedia.org/wiki/Langleys_Adventitious_Angles
23 lut 07:39
chichi: @Mila nie wiem czy widziałaś wywody Pana M. ale wydaje mi się, że kiedyś z Tobą rozmawiałem nt. tw. Cevy w wersji trygonometrycznej, bo z wykorzystaniem trygonometrii Pan M. "dał radę" − choć to tylko i wyłącznie jego zdanie i jak rzekł było to "piękne rozwiązanie" natomiast tw. o którym wspomniałem szybko przynosi rozwiązanie emotka P.S. zadanie to dziś dałem uczestnikom kółka z geometrii elementarnej dla uczestników OMJ, które prowadzę i znaleźli 3 inne rozwiązania syntetyczne, nikt nie ważył się porwać na rozw. Pana M.
23 lut 21:03
Mila: chichi widziałam, dobrze, że ktoś usunął. (Może Eta , bo widzę, że jest na forum) Absolutnie bez trygonometrii. Tw. Cevy w wersji trygonometrycznej w niektórych przypadkach przydaje się. Wszystko zależy od tego jak te kąty są podzielone. Próbowałam to w różnych zadaniach i czasem trzeba było mieć w pamięci różne zależności trygonometryczne, to szybko się liczyło. Gratuluję ambitnych uczniów emotka
24 lut 00:01
chichi: a ja gratuluję Wam wkład w kształcenie tych młodych, którzy mówili, że dużo wiedzy czerpali z internetu (jak to samouki) wymieniono mi takie nicki z forum: −Mila −Eta −PW −Bogdan 2 ostatnich (Panów jak domniemywam nie znam, ale miło słyszeć), pozdrawiam i czujcie się docenieni emotka
24 lut 00:18
Mila: Dziękuję chichiemotka Pozdrów naszych byłych forumowiczów.
24 lut 00:48
Bogdan: Dziękuję chichi, pojawiam się tutaj od wielu lat, w ostatnim czasie pod różnymi imionami, ostatnio byłem "Likwidatorem" i taxi i ixi i pixi i inne. Z wielka przyjemnością czytam Twoje wpisy. Eta natychmiast rozpoznaje moje wpisy i wtedy wysyła mi uśmieszki emotka , ale widzę, że nie tylko Eta rozpoznaje starych bywalców tego pożytecznego Forum. Pozdrawiam serdecznie
24 lut 01:04
Mila: emotka
24 lut 14:38
Mariusz: Syntetyczne rozwiązania chichi są piękne. Zazdrościsz? Jedyne czego mogę zazdrościć to Jakubowi że nie mam jego uprawnień
22 maj 13:21
chichi: ty masz gościu obsesje na moim punkcie? wykopujesz jakieś posty sprzed 15 miesięcy i się tu faflunisz dziadku, w japę dawno nie dostałeś chyba emotka
22 maj 14:14