pomoc
procenty ???!!!!!!! POMOCY: Bartek, roznosząc ulotki, w pierwszym miesiacu zarobił 360 zł. W każdym następnym miesiącu jego
wynagrodzenie wzrastało o stała kwote, równą 5% wartości zarobku, który otrzymał w pierwszym
miesiącu swojej pracy.
a) oblicz wynagrodzenie Bartka które otrzymał za 7 miesiąc pracy
b) Ile złotych zarobił w okresie 1 roku?
7 mar 17:51
ares:
w 1 m−cu ....... 360 zł
360*0,05 = 18 zł −− stała kwota wzrostu zarobku
ciąg arytm ; a1= 360 r= 18
7 m −c pracy : a7= a1+6*r= 360 + 6*18=........
b) za rok pracy: S12 = U{a1}+a12}{2}*12
a12= a1 + 11*18= .......
dokończ , to są już proste rachunki
7 mar 18:59
ares:
poprawię Ci ten poprzedni zapis
7 mar 19:01
POMOCY !!!: dziekuje
7 mar 19:25