podstawa ostroslupa jest prostokat o bkoach 4 i 4√2 wszystkie krawedzie boczxne maja dl 4
oblicz cos kat miedzy dwiema sasiednimi scianami bocznymi
P bsc = 4√3
4√3 = 4 * 0.5 * BE
BE = 2√3
SE = EC
trojkat DSC
p = (4 + 4 + 4√2 ) / 2
P trojkata = 8
8 = 0.5 * 4 * EF
EF = 4
i teraz chcialem
EF2 + EC2 = FC2
FC2 + BC2 = FB2
i dalej juz z tw cosinusow ale cos jest zle i nie wychodza dobrze te boki
prosze o pomoc
|EF|=2
i |FC|=2√2
to |FB|2= 42+(2√2)2 = 24
|BE|=2√3
| 4+12−24 | ||
cosα= | =..... | |
| 2*2*2√3 |
| √3 | ||
cosα= − | ||
| 3 |