Geo
Zad: Mamy czworokąt wypukly z przeciwległymi wierzchołkami z kątami prostymi, B i D, poprowadzimy
prostą prostopadła do AD w punkcie H ma długość 1, AB = BC DH/AH = 2/1 dajmy na 2y do y
14 lut 19:19
Zad: Skąd wiemy że jak przedłużymy bok DC o to żeby miał długość 1 to jest to równe y? Tzn że potem
trójkąt AHB przystaje do BGC
14 lut 19:20
Zad: G to kąt prosty powstały z przedłużenia DC i od wierzchołka B
14 lut 19:21
Zad: Skąd wiemy że ten właśnie kat G jest prosty i te trójkąty są takie same
14 lut 19:21
Zad: Bo potem stąd 2y = 1 ... Chcemy obliczyć x i y
14 lut 19:21
Zad: Proste zadanie lecz nie wiem jak to uzasadnić że jak odłożymy odcinek AH i przedłużymy o niego
DC to tam będzie kąt prosty
14 lut 19:25
Zad: Prosta prostopadła do AH z wierzchołka B**
14 lut 19:27