Pokaż że równanie |x+2|-|x+7|=-6 nie ma rozwiązań
qwerty: Pokaż że równanie |x+2|−|x+7|=−6 nie ma rozwiązań
||x+2|−|x+7||=||x+2|−|−x−7||≤|x+2+(−x−7)|=|−5|=5
||x+2|−|x+7||≤5, czyli
−5 ≤ |2+2|−|x+7| ≤ 5
Dla dowolnej liczby x wyrażenie |x+2|−|x+7| przyjmuje wartości z przedziału [−5, 5],
więc równaie |x+2|−|x+7|=−6 jest sprzeczne.
Dlaczego w tym przykładzie jest ≤ a nie < skoro według własności wartości bezwzględnej
wynika że ||x|−|y||<|x+y|, nie ||x|−|y||≤|x+y|?
14 lut 18:31
ada:
f(x)= |x+2| ,
g(x)= |x+7|−6
f(x)=g(x)
x∊∅
14 lut 18:47
qwerty: Nadal nie rozumiem
14 lut 19:19
qwerty: Moje pytanie to czemu jest w tym przykładzie ≤ a nie <
14 lut 19:19
chichi:
oczywiście, że w tym twierdzeniu są nierówności nieostre, nie wiem skąd Ty ostre wyczarowałeś
15 lut 00:34
ABC:
nie pomyślał o kontrprzykładzie x=0, y=0
nauczanie leży w tym kraju
15 lut 06:54