ostroslup
ziom: stosunek pola pow bocznej ostroslupa prawidlowego czworokatengo do pola podstgawy jest rowny
k jakie moze przyjmowac wartosci k
k = 2h / a
h wysokosc sciany bocznej
jak mam okreslic te wielkosci?
14 lut 17:39
wredulus_pospolitus:
P
□ = a
2
| PΔ | | h | |
| = |
| = k  |
| P□ | | 2a | |
| | √2 | |
Jedyne co możemy powiedzieć, to to, że h > a |
| (polowa przekątnej podstawy) |
| | 2 | |
| | √2 | |
związku z tym −> k > |
| |
| | 4 | |
14 lut 17:50
14 lut 18:12
. :
Przecież w tym podpunkcie nie mówią o powierzchni BOCZNEJ trójkąta
14 lut 18:33
ziom: 15. Stosunek pola pow bocznej ostroslupa prawidlowego czworokatengo do pola podstawy jest rowny
k
a) jakie wartosci moze przyjmowac k
14 lut 18:52
wredulus_pospolitus:
| | a | |
fakt ... dałem ciała −−− h > |
| (połowa boku) −−− a nie połowa przekątnej |
| | 2 | |
natomiast mowa tu o P
b = 4*P
Δ
14 lut 18:56
ziom: nie rozumiem
pole pb = 4 * 0.5 * a * h
pp = a * a
k = 2h/a ?
14 lut 20:28