Kombinatoryka
silnia: W urnie jest 5 białych, 8 czarnych i 6 zielonych bil. Bile losujemy kolejno. Oblicz
prawdopodobieństwo:
wylosowania każdej bili innego koloru przy losowaniu dwóch bil
wylosowaniu co najmniej jednej bili zielonej przy losowaniu dwóch bil
14 lut 13:16
. :
| | 5*14 + 8*11 + 6*13 | |
P(A) = |
| |
| | 19*18 | |
| | 5*4 + 8*7 + 6*5 | |
Albo: P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| |
| | 19*18 | |
| | 13*12 | |
P(B) = 1−P(B') = 1 − |
| |
| | 19*18 | |
| | 2*6*13 + 6*5 | |
Albo P(B) = |
| |
| | 19*18 | |
14 lut 14:57