matematykaszkolna.pl
Rozwiąż nierówność Lillyuki: Cześć, otóż mam pytanie odnośnie nierówności: np. mam przykład a) (x − 3)(x + 1) ≥ 0 czyli (x − 3) ≥ 0 v (x + 1) ≤ 0 x ≥ 3 v x ≤ − 1 x ∊ (−,1> u <3,+) i to jest dla mnie zrozumiałe, że muszę że tak powiem "obracać znak ≥" natomiast w przykładzie b) (1 − x)(x + 5) > 0 1 − x > 0 v x + 5 < 0 − x > − 1 v x < −5 x < 1 co daje mi przedział x ∊ (−, − 5), natomiast w odpowiedzi mam x ∊ (−5,1) czyli że w nieostrości słabej nie obracam znaku?
13 lut 18:52
. : Od kiedy mamy: a*b > 0 to wtedy a > 0 i b < 0
13 lut 19:39
Lillyuki: No... właściwie to od nigdy. emotka Czyli obracanie mamy tylko w równaniach i nierównościach z wartością bezwzględną? A w tych bez, ostrych i nieostrych, po prostu przyrównuje do 0 i odczytuje z osi?
13 lut 19:51
. : a*b ≥ 0 gdy Albo obie sa większe od 0 albo obie są mniejsze od 0 O ile w pierwszym przypadku można było zrobić jak zostało zrobione że względu na to, że widać że dla dowolnego x jeden z iloczynów będzie zawsze większy od drugiego, o tyle w drugim przykładzie tak nie jest
13 lut 20:02
Jolanta: Masz postać iloczynowi funkcji kwadratowej x1 =3. X2 =−1rysujrsz parabole ramionami w górę bo a=1 i odczytujesz przedzial
13 lut 20:08
Jolanta: Jeżeli nie wiesz co to jest postać iloczynowi to przyrównaj to co w nawiasach do zera 1−x=0. x+5=0 x=1. X=−5 −x*x=−1xkwadrat a=−1 rysujesz parabole ramionami w dol
13 lut 20:19