Rozwiąż nierówność
Lillyuki: Cześć, otóż mam pytanie odnośnie nierówności:
np. mam przykład a)
(x − 3)(x + 1) ≥ 0 czyli
(x − 3) ≥ 0 v (x + 1) ≤ 0
x ≥ 3 v x ≤ − 1
x ∊ (−∞,1> u <3,+∞)
i to jest dla mnie zrozumiałe, że muszę że tak powiem "obracać znak ≥"
natomiast w przykładzie b)
(1 − x)(x + 5) > 0
1 − x > 0 v x + 5 < 0
− x > − 1 v x < −5
x < 1
co daje mi przedział x ∊ (−∞, − 5), natomiast w odpowiedzi mam x ∊ (−5,1)
czyli że w nieostrości słabej nie obracam znaku?
13 lut 18:52
. :
Od kiedy mamy:
a*b > 0 to wtedy a > 0 i b < 0
13 lut 19:39
Lillyuki: No... właściwie to od nigdy.

Czyli obracanie mamy tylko w równaniach i nierównościach z wartością bezwzględną?
A w tych bez, ostrych i nieostrych, po prostu przyrównuje do 0 i odczytuje z osi?
13 lut 19:51
. :
a*b ≥ 0 gdy
Albo obie sa większe od 0 albo obie są mniejsze od 0
O ile w pierwszym przypadku można było zrobić jak zostało zrobione że względu na to, że widać
że dla dowolnego x jeden z iloczynów będzie zawsze większy od drugiego, o tyle w drugim
przykładzie tak nie jest
13 lut 20:02
Jolanta: Masz postać iloczynowi funkcji kwadratowej x1 =3. X2 =−1rysujrsz parabole ramionami w górę bo
a=1 i odczytujesz przedzial
13 lut 20:08
Jolanta: Jeżeli nie wiesz co to jest postać iloczynowi to przyrównaj to co w nawiasach do zera
1−x=0. x+5=0
x=1. X=−5
−x*x=−1xkwadrat a=−1 rysujesz parabole ramionami w dol
13 lut 20:19