Wyznacz wartość parametru m
ja: Wyznacz wartość parametru m , dla którego suma sześcianów dwóch różnych miejsc
zerowych funkcji f(x)= x2 + (m+2)x + m2 jest najmniejsza.
Z góry dziękuje.
13 lut 15:48
. :
x13 + x23 = (x1+x2)*(x12 − x1x2 + x22) =
= (x1 + x2)*( (x1+x2)2 − 3x1x2)
Wzory Viete'a i jedziesz z koksem
13 lut 16:00
ja: Wychodzi mi m= −2, m= −1 +
√3 i m= −1 −
√3 i nie wiem co z tym dalej zrobić

// W
odpowiedziach jest
√2.
13 lut 18:42
ada:
1/ Δ>0 m∊..........
2 / W= x13+x23= (x1+x2)3−3x1x2(x1+x2)
W(m)= [−( m+2)]3−3m2[−(m+2)]
W(m)=2m3−12m−8
W'(m)= 6m2−12
.......
teraz dokończ
Odp: m= √2
13 lut 18:58