Ciag
~~olin: Trzy liczby tworzą rosnący ciąg geometryczny których suma wynosi 21, a jeśli pierwszy wyraz nie
zostanie zmieniony, a do drugiego dodamy 1 a do trzeciego dodamy 2 to będzie to ciąg
arytmetyczny.Oblicz wyrazy tego ciagu
13 lut 14:44
Pitbull mały:
można oznaczyć wyrazy arytmetycznego 8−r, 8, 8+r bo suma wynosi 24 (21+1+2)
wtedy
8−r, 7, 6+r to ciąg geometryczny zatem
(8−r)(6+r)=49
48+2r−r2=49
r2−2r+1=0
(r−1)2=0
r−1=0
r=1
arytmetyczny to 7,8,9 więc geometryczny to 7,7,7 ale miał być rosnący a jest stały
więc ostatecznie brak rozwiązań
13 lut 15:09
~~olin: Niby logiczne ale rozpisanie dziwne nie ma ani a1 r tak trochę z głowy to 8 poszło ale dzieki
13 lut 16:27
~~piotr: jest zle
13 lut 21:22
~~olin: Jeżeli mówisz że jest źle to wskaż błąd bo ja go nie widzę albo podaj swoje rozwiązanie
13 lut 21:31
Jolanta: Liczyłam inaczej i też wychodzi mi to ciąg geometryczny staly
14 lut 00:09
demonline : An expanding geometric series made up of three integers has a sum of 21; if the first term is
left unaltered and the second and third numbers are added, the sequence becomes an arithmetic
sequence. Determine the sequence's terms.
https://techemirate.com/jailbreak-codes/
14 lut 08:43