tw talesa
brąz:

czy tw talesa mozna zapisac tak?
ab/ pb = cd / pd
11 lut 13:34
11 lut 15:04
wredulus_pospolitus:
Ja bym nie powiedział, że jest to zapis będący tw. Talesa, ale jest to zapis który wynika z tw.
Talesa.
11 lut 15:09
wredulus_pospolitus:
Samo twierdzenie (stricte) mówi nam coś innego −−− ta (i inne) równości / proporcje wynikają z
samego twierdzenia, w momencie gdy wiemy że proste są równoległe.
11 lut 15:11
brąz: bo czesto widze takie rysunki i te rownosci zapisane w rozne przerozne sposoby czasami samo tw
talesa czasami dzielenie czesci boku i przez calosc boku. Skad mam wiedziec jakie dokladnie
rownosci mozna ukladac zeby byly prawdziwe?
11 lut 15:17
wredulus_pospolitus:
"samo tw talesa"

Najpierw sprawdź jak wygląda tw. Talesa
11 lut 16:44
brąz: no patrzac na ten rysunek to
ab/pa = cd/pc
11 lut 17:16
a7:

| | a+b | | e | |
z tw. Talesa mamy, że |
| = |
| |
| | c+d | | f | |
| | a+b | | b | |
czyli |
| = |
| to znaczy (wymnożywszy na krzyż), że d*(a+b)=b(c+d) czyli |
| | c+d | | d | |
(podzieliwszy obie strony przez (a+b)*(c+d) i zamieniwszy strony lewą i prawą ze sobą )
| | AB | | CD | |
czyli (wracając poniekąd do pierwszego rysunku) |
| = |
| |
| | PB | | PD | |
11 lut 17:52