skala trojkatkow
filip: w trojkacie rownobocznym abc na boku bc obrano punnkt d taki ze stosunek pola abd do pola adc
wynosi 2/5
oblicz stosunek bd do cd
no i policzylem ze Pabd / Padc = 2/5 = k2
k = √10 / 5
BD/CD = (k * CD) / (CD)= √10 / 5
co jest zle?
10 lut 18:09
wredulus_pospolitus:
to co napisałeś dotyczy TRÓJKĄTÓW PODOBNYCH
10 lut 18:15
wredulus_pospolitus:
albo inaczej zapiszemy:
10 lut 18:16
filip: czyli to ze
P1 / P2 = k2
tyczy sie tylko trojkatow podobnych
10 lut 18:21
wredulus_pospolitus:
tak ... bo w trójkątach podobnych zmieniają się WSZYSTKIE boki (jak również wysokość).
Tu masz dwa różne trójkąty, które mają jednakową wysokość.
Na przyszłość −−− zawsze zrób sobie rysunek. Gdybyś zrobił taki rysunek jak ja zrobiłem, nie
popełniłbyś tego błędu.
10 lut 18:58