Dowód
Sinox: Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n liczba a=(n+1)(n+2)(n2+3) jest podzielna przez 6.
10 lut 17:02
a7: zauwazmy , że prawdą jest, że co trzecia liczba naturalna jest podzielna przez trzy oraz co
trzecia parzysta jest podzielna przez 6
0. jest n=0 to 1*2*3=6 jest podzielne przez 6
1.jeśli n jest nieparzysta i niepodzielna przez 3 (np. 1,5,7,11) to n+1 bedzie parzysta, a n+2
parzytsa podzielna przez trzy i cała liczba będzie wtdy podzielna przez 6
2. jeśli n jest nieparzysta i podzielna przez 3 to n+1 jest parzysta i cała liczba jest
podzielna przez 6
3. jeśli n jest parzysta podzielna przez 3 (czyli podzielna przez 6) to cała liczba jest
podzielna przez 6
4. jeśli n jest parzysta i podzielna przez 4 (np. 4, 8,12, 16 itd.) to (n+1) lub (n+2) jest
zawszepodzielna przez 3 i cała liczba jest podzielna przez 6
5. jeśli n jest parzysta nie podzielna przez 4 ani przez 6 (np. 2,10, 14) to (n+1) lub ( w co
drugiej) (n+2) jest zawsze podzielna przez 3 i cała liczba jest podzielna przez 6
c.n.w.
10 lut 17:29
wredulus_pospolitus:
Ja bym wytłumaczył / dowiódł w taki sposób:
1. (n+1)*(n+2) to iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych −−−> jedna z nich jest parzysta,
więc liczba 'a' na pewno jest podzielna przez 2
2. jeżeli 'n' nie jest podzielne przez 3, to (n+1) lub (n+2) jest podzielne przez 3
3. jeżeli 'n' jest podzielne przez 3, to także n2 będzie podzielne przez 3, a także n2 + 3
będzie podzielne przez 3
4. wnioskujemy zatem z punktów (2) i (3), że liczba 'a' będzie podzielna przez 3
5. W takim razie (patrząc na punkt (1) i (4)) liczba 'a' będzie podzielna przez 2*3 = 6
10 lut 18:20
Sinox: Dzięki wam
10 lut 18:48
mix:
(n+1)(n+2)[(n−9)+12] = (n+1)(n+2)(n+3)(n−3)+12*(n+1)(n+2)
iloczyn (n+1)(n+2)(n+3) jest podzielny przez 6 i 12 (n+1)(n+2) podzielne przez 6
więc cała liczba jest podzielna przez 6
10 lut 20:27
mix:
(n+1)(n+2)[(n2−9)+12]=.......
10 lut 20:29
Mariusz:
Indukcja byłaby niezła z tym że dwa razy trzeba by było z niej skorzystać
11 lut 12:53