proszę o sprawdzenie zadania
Gosia: Proszę o sprawdzenie rozwiązania i ewentualną poprawkę:
Chcemy zgromadzić kapitał w wysokości 5400, ulokowany w banku na procent prosty na 9 miesięcy
przy stopie procentowej 6%. jakiej należy dokonać lokaty?
Dane:
FV=5400
t = 9 miesięcy
r= 6%
Szukane : PV=?
PV= 5400 / 1+6%*9 = 5400/1+0,54 = 5400/1,54 = 3506,5
10 lut 13:23
getin:
Jest dobrze ale tylko przy założeniu że:
− 6% to oprocentowanie w skali miesiąca (zwykle podają w bankach oprocentowanie w skali roku)
− nie ma podatku Belki
10 lut 17:54
Min. Edukacji: Nie zawsze, sa Banki z oprocentowaniem overnight
10 lut 19:30