Matematyka dyskretna - zależność rekurencyjna w ciągach ternarnych
BiednyStudent: Niech sn oznacza liczbę ciągów binarnych o długości n, n ≥ 1, w których przynajmniej raz na
dwóch kolejnych pozycjach występuje 0. Wyznacz rekurencyjną zależność dla sn.
9 lut 19:33
wredulus_pospolitus:
| | (2n − sn) | |
sn+2 = 2*sn+1 + |
| |
| | 2 | |
czyli −−−> liczba takich ciągów długości o 1 mniejszej, które spełniają dany warunek +
+ te ciągi długości o 2 mniejsze, które NIEspełniają jeszcze warunków i są zakończone 1
9 lut 19:54
kerajs:
Tak by było gdyby niespełniających zakończonych cyfrą 1 było tyle samo co niespełniających
zakończonych cyfrą 0.
Czy tak faktycznie jest?
10 lut 12:40
jc: 0
00
01
10
000
100
010
001
101
an dobre ciągi zakończone 0
bn dobre ciągi zakończone 1
an+1 = an + bn
bn+1 = an
an+1 = an + an−1
a1=1
a2=2
an = fn+1, ciąg g Fibonacciego
sn = an + bn = fn+1 + fn = fn+2
10 lut 15:11