układ równań
Ola: Marek miał w skarbonce monety pięćdziesięciogroszowe i dziesięciogroszowe – razem 40 sztuk.
Pewnego razu zamienił połowę posiadanych pięćdziesięciogroszówek na dziesięciogroszówki i ma
teraz w skarbonce łącznie 60 monet. Ile jest teraz wśród nich dziesięciogroszówek?
9 lut 17:02
. :
x − liczba 50gr
y − liczba 20 gr
x+y =40
2.5x + y = 60
Uklad równań − − − liczysz
9 lut 17:23
. : Aj. To 10gr sa
Wiec drugie rownanie to 5x + y = 60
9 lut 17:24
. : Kurcze
x/2 + 5x/2 + y = 60
Teraz jest dobrzr
9 lut 17:26
Ola: Ale w treści są 10−groszówki

a nie 20−groszówki
9 lut 17:32
kaszojadka: to może tak
na początku musisz sobie oznaczyć liczbę monet
x−liczba monet 50−groszowych
y−liczba monet 10−groszowych
wiemy, że x+y=40
jedna 50−groszówka to 5*(10−groszówka)
skoro zamienił połowę posiadanych 50−groszówek na 10−groszówki to połowa 50−groszówek nie była
zamieniona
y+0,5x+(0,5x*5)=60
jeżeli zamienił 50−groszówki na 10−groszówki to liczba monet wzrosła pięciokrotnie−−>
dlatego to 0,5x jest pomnożone przez pięć
(nie pytają nas o żadną cenę ani nic więc patrzymy tylko na liczbę monet)
1.
wyliczymy ile jest równe x oraz y −−−>z układu równań
dowiemy się wtedy ile
było monet 50−groszowych
połowę tej liczby to już 10−groszówki, ale jedna moneta 50−groszowa to 5 monet 10−groszowych,
więc 0,5x*5
y+0,5x*5

wylicz tylko x i y
9 lut 17:38
Ola: Z obliczeń wynika, że x=10 i y=30 a w odpowiedzi jest że w skarbonce jest teraz 50
dziesięciogroszówek.
Czy w podręczniku może być błąd w odpowiedzi?
9 lut 17:49
kaszojadka: własnie mi wychodzi że jest 55 dziesięciogroszówek
9 lut 18:04
Ola: hmmm
9 lut 18:08
kaszojadka: https://brainly.pl/zadanie/3365044
tutaj im wyszło tak samo, najwyraźniej w podr. jest błąd
z równań ktore napisał
@:. (x+y=40 oraz 3x+y=60) wynika właśnie że x=10 oraz y=30
więc no
9 lut 18:08
Ola: Tak, myślę, ze skoro na początku było 40 monet a po zamianie było ich 60 tzn. że przybyło
nowych monet 20.
Wówczas (40−10)+20=50. Nie wiem tylko, czy dobrze myślę...
9 lut 18:13
wredulus_pospolitus:
jeszcze raz:
x −−− liczba 50gr
y −−− liczba 10gr
x+y = 40
takie są równania mamy z tego:
| | 5x | |
2x = 20 −−−> x = 10 monet −−−> y = 30 monet −−−> |
| + y = 25 + 30 = 55 monet −−− tyle |
| | 2 | |
jest obecnie
9 lut 18:15
kaszojadka: @Ola
liczysz (40−10) czyli y
do tego dodajesz 20, bo tyle przybyło, gdy połowę 50−groszówek zamienimy na 10−groszówki
czyli 0,5x*5
i jeszcze dodajesz niezamienioną polowę 50−groszówek, czyli 0,5x
i wtedy masz y+2,5x+x=y+3x=60
ale masz tylko liczbę monet
połowa x (10:2=5) to pięćdziesięciogroszówki
więc pozostałe 55 to 10−groszówki
10 lut 08:49