pochodna
budowlaniec: C (x, √4−x2 )
pole trapezu w zaleznosci od wspolrzednej c jest rowne P(x) = (x+2)√4−x2
gdzie x ∊ (0 ; 2)
i rozumiem ze trzeba wyliczyc pochodna i zanlezc maksimum i mi wyszla pochdona
√4−x2 + (−x(x+2)) / √4−x2
i x = 1 czy dobrze?
9 lut 16:25
jc: jest ok
Dodam, że można bez pochodnych.
9 lut 17:10
budowlaniec: a jak
9 lut 17:13
jc:
dla a,b,c,d ≥0 zachodzi nierówność pomiędzy średnimi:
Równość mamy tylko dla a=b=c=d.
| | 2+x | |
Podstaw a=b=c = |
| , d= 2−x. Zobaczysz ograniczenie. |
| | 3 | |
| | 2+x | |
Równość mamy dla |
| = 2−x, czyli dla x=1. |
| | 3 | |
9 lut 17:17