parametr m
budowlaniec: wyznacz m dla ktorych rownanie ma cztery rozwiazania rzeczywiste dwa dodatnie dwa ujemne
( |x| −1 ) * [x
2 − (m−4)x + m
2 − 4m] = 0
x1 = 1 x2 = −1
Δ>0
dla m ∊ ( −4/3 ; 4)
x3 * x4 < 0
m ∊ (0 ; 4)
x3 ≠ 1 i x3 ≠ −1
x4 ≠ 1 i x4 ≠ −1
i liczylem to tak ze pod x podstawialem 1 albo −1 i mi wyszly takie m
m1 = (5 + √5) / 2 m2 = (5−√5) / 2
m3 = (3 + √21) / 2 m4 = (3−√21) /2
czy teraz wystarczy od przedzialu
m ∊ (0 ; 4) wyjąc m1 ,m2 , m3 , m4

prosze o odpowiedz i uwiarygodnienie jesli to mozliwe moich rozwiazan