bez kalkulatora
M.: Oblicz 3√9
9 lut 13:34
mat: kalkulator i dostaniesz przybliżenie
9 lut 13:55
. :
Masz dokładną wartość wyznaczyć? Z całą pewnością nie. Więc zapisz co masz dokładnie zrobic
9 lut 14:11
kaszojadka: ile miejsc po przecinku?
9 lut 16:19
taxi:
f(x
0 + h) ≈ f(x
0) + f'(x
0) * h
| | 1 | |
f(x) = 3√x, f'(x) = |
| , |
| | 33√ x2 | |
3√9 =
3√8 + 1, x
0 = 8, h = 1
| | 1 | | 1 | | 25 | |
3√9 ≈ 3√8 + |
| * 1 = 2 + |
| = |
| = 2,08(3) |
| | 33√64 | | 12 | | 12 | |
9 lut 17:47
trolejbus:
Pozdrawiam
9 lut 18:44
ixi:

dla trolejbusa
10 lut 00:18
Mariusz:
3√9 ≈ 2.08008
8
1000|(1200 + 60*0)*0
1000'000|(120064+600*8)*8
998'912
1088000|12979200+6240*0)*0
1'088'000'000|(1'297'920'000+62400*0)*0
1'088'000'000|(129792000064+624000*8)*8
Jak to działa ?
Otóż liczbę możesz zapisać jako 10a+b
gdzie a jest aktualnym przybliżeniem a b cyfrą następnego przybliżenia
(Pozycję przecinka pomijam)
Jeżeli podniesiemy (10a+b) do potęgi trzeciej to otrzymamy
(10a+b)3 = 1000a3+300a2b+30ab2+b3
Przekształćmy powyższą równość
(10a+b)3 − 1000a3 = 300a2b+30ab2+b3
(10a+b)3 − 1000a3 = (300a2+30ab+b2)b
(10a+b)3 − 1000a3 =((300a2+b2)+30ab)b
Liczbę pierwiastkowaną dzielimy na trzycyfrowe grupy począwszy od przecinka
przy czym podziału dokonujemy w obydwie strony
Bierzemy grupę najbardziej na lewo i odejmujemy od niej sześcian takiej cyfry aby
różnica zwana dalej resztą była możliwie najmniejszą liczbą nieujemną
Ta cyfra będzie pierwszą cyfrą przybliżenia
Do reszty dopisujemy cyfry z następnej grupy
Na boku wykonujemy następujące obliczenia
Do potrojonego kwadratu aktualnego przybliżenia
dopisujemy kwadrat ostatniej cyfry następnego przybliżenia
Do tak utworzonej liczby dodajemy potrojony iloczyn aktualnego przybliżenia i
ostatniej cyfry następnego przybliżenia przesunięty o jedną pozycję w lewo
Otrzymaną liczbę mnożymy przez ostatnią cyfrę następnego przybliżenia
Uzyskaną w powyższy sposób liczbę odejmujemy od aktualnej reszty
otrzymując następną resztę
Ostatnią cyfrę następnego przybliżenia dobieramy tak aby
reszta była możliwie najmniejszą liczbą nieujemną
Tutaj można sobie oszacować wartość tej ostatniej cyfry następnego przybliżenia
dzieląc resztę przez ten składnik z potrojonym kwadratem aktualnego przybliżenia
W pierwszych iteracjach może być trudno oszacować w ten sposób wartość tej
ostatniej cyfry następnego przybliżenia ale dość szybko ten potrojony kwadrat
zdominuje pozostały składnik tak że w większości przypadków to dzielenie da
dość dobre oszacowanie tej następnej cyfry
Do tej reszty dopisujemy kolejną grupę cyfr
Powyższy krok kontynuujemy dopóki nie uzyskamy reszty równej zero
bądź zadowalającego przybliżenia
10 lut 01:33
M.: Czy w ten sposób obliczamy pierwiastki w starożytności
10 lut 05:36
10 lut 06:20
kaszojadka: @M:. raczej wypada podziękować

ktoś się postarał, w starożytności raczej tak nie obliczano
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=39435
post izuriona w tym linku
czy mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat poprawności tego wzoru [w tym linku]
(nie jestem w temacie ale znalazłam w internecie dyskusję z innego forum na ten temat)
10 lut 09:05
jc: Wzór Netona daje szybko zbieżny ciąg. Wychodząc z x=2, w zadaniu w pierwszym kroku dostajemy
25/12, a w drugim 23401 / 11250 (różnica na 6 miejscu po przecinku),
10 lut 14:58
M. : wątpię, żeby Pitagoras czy Hippazos znali szeregi lub wzór Newtona ale ..
dziekuję
jak widać samemu trzeba dojść do wszystkiego
10 lut 16:26
M. : @Tory Rutter laptopów nie potrzebuję
10 lut 16:28
jc: Wzór Newtona na obliczanie pierwiastka kwadratowego stosowali już Babilończycy
lata przed Pitagorasem.
10 lut 19:48
πxi:
10 lut 20:18
Mariusz:
To co ja napisałem we wpisie z 10 lut 2023 01:33
to pisemny sposób obliczania pierwiastków trzeciego stopnia
Bazuje on na pozycyjnym zapisie liczby i wzorach skróconego mnożenia
10 lut 21:14