matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
potęgi
milosz:
witam mam pytanie czy
8
27
do potęgi −
1
6
można zamienić jako
27
8
do potęgi 6?
8 lut 23:40
Mila:
Nie. Możesz zrobić tak:
8
2
=(
)
3
27
3
2
3
3
[(
)
3
)
−1
]
1/6
=[(
)
3
]
1/6
=(
)
1/2
=
3
2
2
√
3
=
=
√
2
√
6
=
2
8 lut 23:50