schemat
lilka: W pudełku są 4 białe i 3 czarne kule. Losujemy 3 i zwracamy do pudełka. Czynność powtarzamy
jeszcze 2 razy.
Oblicz prawdopodobieństwo,że w dokładnie dwóch losowaniach otrzymamy co najmniej jedną białą
8 lut 22:21
wredulus_pospolitus:
czyli mamy jedno losowanie w których wylosowaliśmy 3x czarne
| | 3*2*1 | | 1 | |
p = P(3xCZ) = |
| = |
| |
| | 7*6*5 | | 35 | |
a teraz do samego zadania:
| | | | 342 | |
P(X3=1) = | p1 * q2 = 3 * |
| |
| | | 353 | |
8 lut 22:23
lilka: a to p nie będzie 3435
8 lut 22:34
wredulus_pospolitus:
przyjąłem p −−− wylosowano 3 razy czarną kulę (czyli zmieniłem 'sukces' tutaj z porażką)
jest to bez większej różnicy ... wyjdzie dokładnie to samo ... po prostu łatwiej było takie 'p'
wyznaczyć i tak już sobie zostawiłem
8 lut 22:42
lilka: Ok dzięki wielkie
8 lut 22:45
9 lut 08:29