wartość oczekiwana
oczekiwać: Cześć, mam urnę z kulami oznaczonymi jako 1, 2 oraz 3. Z urny losujemy kulę n−razy (ze
zwracaniem). Poprzez E(n) oznaczamy wartość oczekiwaną iloczynu liczb zapianych na kulach.
Mam wyznaczyć: E(3), E(5), E(4) oraz E(2).
Jak to zrobić? Ogółem wyznaczyłem, że wartość oczekiwana pojedynczego losowania wynosi 2 i
widzę, że odpowiedziami są potęgi tej liczby (kolejno: 8, 32, 16, 4), ale nie jestem w stanie
powiedzieć dlaczego, dlatego będę wdzięczny za wyjaśnienie jak to działa.
8 lut 18:31
wredulus_pospolitus:
Zauważ, że E(1) = 2 ; E(2) = E(1)*E(1) = 4 ; E(n) = (E(1))
n = 2
n
Zauważ, że kolejne losowania są niezależne ... związku z tym wartość oczekiwana każdego z
losowań będzie taka sama i będzie się równana 2
Natomiast, wiemy także, że jeżeli zmienne losowe X,Y są niezależne to E(X*Y) = EX*EY
8 lut 18:39
oczekiwać: Fajnie, dziękuję pięknie
8 lut 19:19