Monotoniczność, wklęsłość i wypukłość
KrzysztofG: Cześć, potrzebuję pomocy z zadaniem
f(x) = ln(1− e−x) − 1
Df. 1 − e−x >0 => x > 0
1. f '(x) = 1/(ex − 1) >0 => ex−1 ma być większe od zera?
2. f ''(x) = −ex/(ex − 1)2 > 0 ?
Pomoże mi ktoś zrozumieć jak mam określić monotoniczność, wklęsłość i wypukłość?
8 lut 12:21
ite:
Jeśli f(x) = ln(1−ex)−1, to pierwsza pochodna jest źle policzona.
8 lut 12:42
KrzysztofG: e do minus x, jak sie wstawia ten minus to tak dziwnie to wyświetla. pod logarytmem jest (jeden
minus e do minus x)
8 lut 14:29
ite:
czyli ln(1−e−x)−1 ? /zapis ln(1−e {−x})−1 ← bez spacji/
8 lut 15:07
KrzysztofG: dokładnie tak ite
8 lut 16:03
ite:
W takim razie dla określenia monotoniczności musisz ustalić przedziały, w których pierwsza
pochodna jest:
− dodatnia → w nich funkcja jest rosnąca
− ujemna → w tych przedziałach f. jest malejaca
8 lut 16:09