funkcje uwikłane
qwe: Wyznaczyć ekstremum lokalne funkcji y(x) zdefiniowanej równaniem:
(x2+y2)3−3(x2+y2)+1=0
Wskazówka: Z twierdzenia Darboux oszacować wartość y(x0),
gdzie x0 jest punktem podejrzanym o istnienie ekstremum.
1. F'x = 0
F'x = 6x[(x2+y2)2−1]
x=0 v x = +/− √1−y2
2. F(x, y) = 0
F(0,y) = y6−3y2+1=0
I tutaj chyba trzeba już skorzystać z Darboux, ale nie wiem jak to zrobić
8 lut 12:11
Pitbull mały: jakbys pomocniczą t=x2+y2 , t>=0 , to sprowadzisz do jednej zmiennej
po co taka ciężka artyleria
8 lut 12:29
qwe: To na samym początku? Wtedy:
t3−3t+1=0
F't = 3t2−3 = 0
t2=1; t>0
t=1
min gdy t = 1
x2+y2=1
F(1) = 1−3+1=−1
y(1)=−1
Czy tak?
10 lut 14:29
qwe: Podbijam, jak zrobić to zadanie?
11 lut 14:24