pomocyy
WujekPa: Trzech najlepszych strzelców w lidze cały sezon ścigało się w ilości zdobytych bramek. Na
koniec sezonu niestety zaginęły dzienniki meczowe i nie można było obliczyć, który był
najlepszy. Pamiętano jedynie, że najsłabszy z nich zdobył 18 goli, pierwszy drugiego
wyprzedził o 3 bramki, a najlepszy strzelił o 5 bramek więcej niż wynosiła średnia
arytmetyczna goli zdobytych przez drugiego i trzeciego zawodnika. Ile goli zdobył lider i
wicelider sezonu?
7 mar 17:40
driver:
x→ilość bramek zdobytych przez II
X+3→........................................I
18→.........................................III
x+3=(x+18):2+5
x−2=x+182
2x−4=x+18
x=.......
7 mar 19:56