trojkat
tomek: w trojkacie abc kat cab jest 45 natomiast kat bca ma 30
udowodnij ze dlugosc srodkowej BE jest rowna√8− 2√3 wiedzac ze wysokosc bd ma dlugosc 2
czy moze mi ktos to narysowac bo nie rozumiem tej tresci?
8 lut 00:26
mat:

w ΔBDE
s
2=2
2+(
√3−1)
2
s=
√8−2√3
8 lut 00:51
teen:

a jak robielm rysunek taki
ze na lewo jest wysokosc a na prawo srodkowa to nie moze wyjsc dobrze?
8 lut 01:01
mat:
też tak można
8 lut 01:03
teen:

sin 30 = 2 / cb
cb =4
CD
2 + 2
2 = 4
2
CD = 2
√3
DA = 2
CA = 2 + 2
√3
AE = CE = 1/2 * CA = 1 +
√3
DE = CA − CD − AE = 2 + 2
√3 − 2
√3 − 1 −
√3
to czemu mi takie herezje wychodza ze dlugosc ujemna
8 lut 01:39
chichi:
bo rysunek mija się z poleceniem (jest złudny) zobacz u @
mat na rysunku czym jest
|CA| − ( |CD| + |AE| )
8 lut 03:54
Teen: A co mam zmienić bo nie rozumiem
8 lut 10:08
Teen: Można w ten sposób to a rysować?
8 lut 10:23
. :
To Twój rysunek jest zły.
Z tego też powodu z rysunku masz że |AE| < |AD| podczas gdy z obliczeń wychodzi odwrotnie.
Na przyszłość − − − środkowa jest 'po stronie' kąta o mniejszej miarzr (względem wysokości
tegoż trójkąta)
8 lut 11:29
teen: a czemu tak jest?
8 lut 11:33
Jolanta: A co to jest środkowa ? Dzięli bok na pół tak ? Po prawej masz trójkąt prostokątny
równoramienny czyli masz tam 2 cm A po lewejasz bok na przeciwko kąta 60 stopni czylia dla 2
razy pierwiastek z 3 To środkowa nie może być z prawej strony po lewej jest 3,46 po prawej 2
cm
8 lut 12:18
chichi:
"A co mam zmienić bo nie rozumiem"
może w końcu narysować trójkąt rozwartokatny, a nie ostrokatny?
8 lut 14:08