trojkat prostokatny
teen: a (−1, 3)
b (6,4)
sa wierzcholkami trojkata prostokatnego abc
c lezy na prostej y = x+1
oblicz wspolrzedne wierzcholka c
7 lut 23:23
chichi:
znasz np. tw Pitagorasa?
7 lut 23:32
chichi:
wiesz ile wynosi iloczyn skalarny niezerowych wektorów prostopadłych?
7 lut 23:34
chichi:
to już masz 2 sposoby, teraz do dzieła
7 lut 23:34
Teen: A q taki sposób że prosta która jest prostopadła do tej AB i przechodzi przez A albo przez B i
wyjdą dwa punkty C?' czy tak nie mozna
7 lut 23:37
Jolanta: Mozna
8 lut 00:31
teen: a moze ktos podac odpowiedzi?
8 lut 00:35
mat:

C
1=(5,6) , C
2=(0,1)
8 lut 00:56
teen: a czemu jak licze prosta prostopadla do prostej AB i taka zeby przechodzila przez punkt B
wychodzi mi −7x + 46 = y
i jak przyrownuje z x+1 = y to mi wychodzi ze c to jest (45/8 , 53/8)
8 lut 01:06
Jolanta: Też mi tak wychodzi
8 lut 10:30
Jolanta: Wspolrzedne,które podał da dla lata prostego przy wierzchołku C Przy wierzchołku B będę te co
pliczyles
8 lut 10:37
teen: ze co? Ale to odpowiedz sie nie bedzie zgadzac w takim wypadku kat prosty jest w innych
miejsach tu
8 lut 10:39
Jolanta: Kat prosty przy wierzchołku B to C ma takie współrzędne jak policzyles Dlanoe trójkąt ABC
prostokątny to taki ,który ma ja prosty przy wierzchołku B
8 lut 10:56
Jolanta: Jezeli kat prosty jest przy wierzchołku C to masz prosta prostopadla y=−x+b po podstawieniu
współrzędnych B obliczysz C(5,6)
8 lut 11:03