Parametr
frog: Bardzo proszę o pomoc.
Dana jest funkcja g(m) = x1*x2, gdzie x1 i x2 są różnymi pierwiastkami równania (m − 1)x2
+ (m − 2)x + (m − 2)2 = 0.
Wyznacz te wartości parametru m, dla których funkcja g osiąga maksimum lokalne.
Wychodzi mi, że maksimum to m = 2, ale nie należy do dziedziny (bo delta równania musi być
dodatnia).
7 lut 21:42
chichi:
(m − 1)x
2 + (m − 2)x + (m − 2)
2 = 0
(1) m ≠ 1
(2) Δ > 0 ⇔ (m − 2)
2 − 4(m − 1)(m − 2)
2 > 0 ⇔ (m − 2)
2(5 − 4m) > 0 ⇔ m ∊ (−
∞, 1.25)
| | c | | (m − 2)2 | |
(3) g(m) = x1x2 = |
| = |
| |
| | a | | m − 1 | |
zbadaj funkcję g, wyjdzie ci max lokalne równe (−4) dla m = 0 ∊ (−
∞, 1.25)

natomiast istnieje również min lokalne równe 0 dla m = 2
(ale my szukamy max)
7 lut 22:37
frog: Dzięki wielkie
7 lut 23:11