wektory
sowa: prosta k o rownaniu y = x −1 oraz punkty wspoliniowe a (−3, −1) oraz b (1 , 1)
oraz punkty c lezy na prostej k
wyznacz taka liczbe t ze wektor AC = t * AB
i chcialem robic tak ze
AB = [4,2]
AC = [x+3, x ]
i chcialem zapisac
[x+3, x] = t * [4,2]
ale nie wiem czy to ma sens i co dalej
7 lut 21:14
Mila:

A= (−3, −1) oraz B= (1 , 1)
AB
→=[4,2]
1) prosta AB:
−3a+b=−1 i a+b=1
2) punkt przecięcia prostych
x=3, y=2
C=(3,2)
AC
→=[6,3]
[6,3]=t*[4,2]
dokończ
7 lut 22:11
sowa: ale skad informacja ze c jest punktem przeciec?
7 lut 22:14
sowa: t = 3/2 ?
7 lut 22:24
Jolanta: tak
7 lut 22:49