styczna
sowa: funkcja f jes okreslona wzorem
x2 + (8/x) − 7
wyznacz rowanie stycznej do wykresu funckji f rownoleglej do prostej y = 2x +1
i robilem tak ze policzylem pochodna f i mi wyszlo 2x − (8/x2) =0
i mi wyszlo ze x = 3√4
i teraz policzylem jaka to wartosc dla funkcji f i podstawilem wszystko pod wzor
y = a (x − x0) + f(x0)
czy to ma wszystko sens?
7 lut 21:09
mat:
nonsens
7 lut 21:18
sowa: a jak nalezy to zrobic
7 lut 21:21
Jolanta: pochodna z ułamka
| | pochodna licznika*mianownik−licznik*pochodna mianownika | |
= |
| |
| | mianownik 2 | |
7 lut 21:27
mat:
styczna ma równanie:
y= f
'(x
o)(x−x
o)+y
o , P(x
o,y
o) −− punkt styczności
f
'(x
o)=2 −− współczynnik kierunkowy stycznej równoległej do prostej y=2x+1
f
'(x
o) =2
x
o3−x
o2−4=0
(x
o−2)(x
o2+x
o+2)=0
x
o= 2, więc y
o= f(2)= 4+4−7 =1
P(2,1)
styczna ma równanie
y= 2(x−2)+1
y= 2x−3
7 lut 21:32
sowa: ale co z tego nie mozna z tego a/x = − a/x2 ?
Chodzi o to ze zle policzylem pochodna i jest zle czy caly etap i pomysl jest zly i trzeba
calkiem inaczej?
7 lut 21:32
sowa: ale skąd ci wyszlo x0 = 2 skoro tej pochodnej f'(x) punkty zerowy to pierwiastek trzeciego
stopnia z czterech
7 lut 21:35
7 lut 21:43
sowa: no ale nie mozna tego robic tak ze liczysz pierwiastek pochodnej i podstawiasz?
7 lut 21:48
Mila:
Szukamy punktu styczności (x
0,y
0)
s: y=2(x−2)+y
0
f'(x
0)=2
x
0=2 , y
0=f(2)=1
s: y=2x−4+1
y=2x−3
======
7 lut 21:51
sowa: ale czy to f'(x0)
nie powinno dac sie wyliczyc liczac miejsce zerowe pochodnej?
7 lut 21:53
sowa: ale czy to f'(x0)
nie powinno dac sie wyliczyc liczac miejsce zerowe pochodnej?
7 lut 21:53
mat:
U Mili to samo, tylko kolorowo
7 lut 21:56
Jolanta: Pochodna policzyłes dobrze Dawno to liczyłam ale pamiętam,że współczynnik kierunkowy prostej
równy jest pochodnej w punkcie stycznosci
7 lut 21:56
Mila:
mat gdy zaczęłam pisać nie było Twojego wpisu (odrywali mnie od pisania i tak mi
zeszło).
7 lut 22:15