trojkat wpisany
karol:

rozwazamy trojkaty rownoramienne na ktorych opisano okrag o promieniu 6. wyznacz dlugosc bokow
tego trojkata kotry ma najwieksze pole. Oblicz to pole
i z pitagorasa uzaleznilem sobie funkcje pola od H
(h−6)
2 + b
2 = 6
2
b=
√12h − h2
P(H) = (
√12H − H2 * H )
czy dobrze? Czy ktos moze pomoc dalej bo obstawiam ze trzeba obliczxyc pochodna ale tu sie
zaczynaja problemy. Czy ktos moze pomoc pokazac dalsze rozwiazanie jesli to jest dobre i podac
wynik?>
7 lut 18:53
wredulus_pospolitus:
| 1 | |
P'(H) = |
| *(12 − 2H)*H + √12H−H2 = |
| 2√12H−H2 | |
| 6H − H2 + (12H − H2) | |
= |
| |
| √12H − H2 | |
Licznik = 0 ⇔ H(9 − H) = 0 −−−> H = 9 −−−> mamy trójkąt równoboczny (kto by pomyślał

)
7 lut 19:10
karol: wysszlo mi ze wszystkie boki rownaja sie liczbie √108 czy to dobry wynik?
7 lut 19:20
mat:
tak
trójkąt równoboczny a= √108= 6√3
7 lut 19:27