Liczby naturalne
Filip: 1.Iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych podzielnych przez 4 jest podzielny przez 8
2.Suma trzech kolejnych liczb naturalnych,które w dzieleniu przez 5 daje resztę 2 i jest
podzielne przez 3
7 lut 15:12
wredulus_pospolitus:
1. 4n * (4n+4) = 4(n*(4n+1)) i albo n jest parzysta albo 4n+1 będzie parzysta
2. (5n−3) + (5n+2) + (5n+7) = 15n + 6 = 3(5n + 2)
7 lut 18:10
ps:
1/ 4n(4n+4)= 4*4n(n+1) =8*2n(n+1)
7 lut 18:18
wredulus_pospolitus:
aaaajjj ... głupotę napisałem wyłączając przed nawias
7 lut 18:19