Ostrosłup sprawdzenie
Halinka: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny ABCDS. Pole podstawy ABCD jest równe 64, a tagens
kata nachylenia wysokości sciany bocznej do paszczyzny podstawy wynosi 3/4.
Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
Pytanie?
czy ten ostrosłup ma w podstawie kwadrat i a mogę policzyć z P=a2
ten trójkąt utworzony z wysokości ściany bocznej i wysokości ostrosłupa da mi tgα=Hx z
czego H=3/4x
I co dalej ?
7 lut 11:58
Halinka: Uprzedzę pytania −rysunek mam
7 lut 12:01
Jolanta: Tak słowo prawidłowy oznacza w podstawie figure o równych bokach jeżeli x=1/2 a to dobrze
myslisz
7 lut 12:26
Jolanta: 3/4=tg. tg=H/4 3/4=H/4
7 lut 12:29
Jolanta: H ostrosłupa ,1/2 a i h trójkąta tworzą trójkąt prostokątny czyli Pitagoras się kłania
7 lut 12:33
Halinka: czyli moge przyjąc ,że bok a =8
7 lut 12:33
Jolanta: Musi=8 skoro P=64 =a*a
7 lut 12:50
Halinka: dzieki Jolu
7 lut 12:52
Jolanta: Korzystam z telefonu inie umiem tutaj pisac Piszesz wzór na pole piwerwiastkujesz
obustronniei wychodzi a=8
7 lut 12:56
Halinka: to juz łatwiej mi bedzie, chciałam sie upewnic
7 lut 13:02
Mila:

1)
P
□=a
2
a
2=64
a=8
2)W ΔSOE:
| | H | | 3 | | H | |
tgα= |
| , ⇔ |
| = |
| ⇔H=3 |
| | |OE| | | 4 | | 4 | |
ΔSOE− Δegipski (3,4,5)
h=5
dalej sama
7 lut 15:49