Funkcja liniowa
Natalia : Wyznacz miejsce zerowe funkcji liniowej spełniającej warunki:
f(1)=3, f(x+1)=f(x−1)−2, x należy do zbioru liczb rzeczywistych.
7 lut 10:47
as:
f(x)=ax+b −−− funkcja liniowa
to
f(1)= 3 ⇒ a+b=3
f(x+1)=f(x−1)−2 ⇒ a(x+1)+b=a(x−1)+b−2 ⇒ 2a=−2 ⇒ a=−1
a=−1 to −1+b=3 ⇒ b= 4
f(x)=−x+4
f(x)=0 ⇒ xo = 4
7 lut 12:40
. :
f(x) = ax+b
Zauważmy ze
f(x+1) = ax + a + b
f(x−1) = ax − a + b
Z treści zadania mamy zatem:
ax+a+b = ax−a+b − 2 ⇒ 2a = − 2 ⇒ a = − 1
Wiec f(x) = − x + b
f(1) = − 1 + b = 3 ⇒ b = 4
Wiec nasza funkcja ma postać f(x) = − x + 4
Jakie będzie miejsce zerowe tejże funkcji?
7 lut 12:43
Natalia : Dziękuję bardzo.
7 lut 13:57