Prawdopodobienstwo, kombinatoryka
silnia: Z talii 52 kart losujemy dwie karty bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że obie karty
będą asem lub pikiem. Wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego.
Moc omegi: 52*51/2, co dalo mi 1326
A − karta jest pikiem, |A|=13
B − karta jest asem, |B|=4,
|AuB| = 16, nie do konca wiem jak obliczyc to prawdopobienstwo, probowalem metoda na dwa
drzewka. Jednak nie wychodzi mi rozwiazanie jak w kluczu, ktore wynosi 20/221
7 lut 00:43
chichi:
| | 16×15 | | 20 | |
przecież masz najzwyczajniej p = |
| = |
| |
| | 52×51 | | 221 | |
7 lut 04:09